fbpx

Artikel i Länstidningen – Glädje och framtidstro vid första spadtaget för Ekobyn Ladriket

På tisdagen togs första spadtaget i Ekobyn Ladriket i Kaxås, IT-entreprenören Dan Olofssons framtidssatsning för bygdens utveckling. En av de nya familjerna i byn fick äran att ta första spadtaget.

Solsken, tussilago, fiolspel, ett rejält spadtag i marken och sedan smörgåstårta. Så kan själva invigningen av Projekt Kaxås sammanfattas. En av Kaxåsbördige IT-entreprenören Dan Olofssons filantropiska drömmar går i uppfyllelse: här ska det byggas 37 hus för barnfamiljer som ska berika bygden och säkra skolan i byn. Kaxås kan i dagsläget räkna in 60 nya invånare, varav 25 barn.

12 av de 37 blivande husen sålda i Ekobyn Ladriket

Än så länge är 12 av de 37 blivande husen i Ekobyn Ladriket sålda, något fler har tecknat kontrakt. Husen är omkring 140 kvadratmeter stora och kostar mellan 2,4 och 3,8 miljoner kronor, beroende på tillval. Krokoms kommunchef Jonas Törngren hade bara lovord i sitt tal inför spadtaget. Samarbetet kring bygglov och detaljplaner mellan visionärerna i projekt Kaxås och kommunens tjänstemän har fungerat bra, ansåg han. Båda sidor har lärt av varandra. Kanske kan satsningen på inflyttning till Kaxås visa vägen för andra glesbygder.

En stor dag tyckte finansmannen Dan Olofsson, initiativtagaren till projekt Kaxås, när första spadtaget sattes i backen.

Dan Olofsson uttryckte i sitt tal en kritik mot dagens finanspolitiska regler. Han anser att det är en tragedi att unga familjer med medelinkomster kring 25 000 kronor inte har ekonomisk möjlighet att bygga hus i glesbygd. Kravet på marknadsvärdering hindrar nysatsningar, anser han, eftersom efterfrågan är svagare än i städerna. Men den finns och rymmer trygghet, livskvalitet, engagemang och gemenskap anser han, värden som inte låter sig uttryckas i ekonomiska termer. Dan Olofssons satsning har starka drag av av den svenska egnahemsrörelsen som uppstod vid 1800-talets slut, tanken att ge mindre bemedlade personer möjligheten att förverkliga drömmen om ett eget hus. Det fanns industripotentater som lät bygga små mönstersamhällen nära fabrikerna med ambitionen att ge arbetarna bättre livsbetingelser. Men Dan Olofsson värjer sig lite mot sådana jämförelser.

– Jag har mina rötter här och vill att bygden ska leva.

Naturen, tryggheten och gemenskapen

Naturen, tryggheten och gemenskapen var avgörande när Vanessa Violante och hennes familj sökte sig till Kaxås. De flyttade till Jämtland i början av året eftersom hennes man fått jobb på travskolan i Wången. De sökte med ljus och lykta efter bostad som motsvarade deras längtan efter ett liv på landet och hittade en annons om projekt Kaxås på Blocket. Nu har de skrivit kontrakt för tomt nummer tretton. Hon har fått jobb på skolan i Änge och framtiden känns ljus.

Vanessa Violante och hennes familj har valt tomt nummer 13. Till jul hoppas de kunna flytta in i sitt nybyggda hem på 140 kvadratmeter. Priset för husen ligger mellan 2,4 och 3,8 miljoner kronor.

– Du ser själv! säger Vanessa entusiastiskt och sveper ut armen mot utsikten från Nyvägen mot Hällsjön och Hällberget. Det är fantastiskt här!

De bor redan i Kaxås, i en lägenhet intill det nya området.

-Vi gillar byn och barnen trivs i skolan. Nu väntar vi bara på att huset ska byggas, förhoppningsvis kan vi fira jul i vårt nya hem!

Läs mer: Jennie och David slutade sina jobb, sålde villan i Skåne och flyttade till Kaxås: “Det känns bra att vi vågat ta det här steget”

Text LT | Johanna Gadd
johanna.gadd@mittmedia.se

Länk till artikeln i Länstidningen >

Ladda ner artikeln som pdf >

Luca och Davide Colella tog de symboliska första spadtagen för Ekobyn Ladriket i Kaxås. Foto @ Mattias Bångman
Projektmotorerna Karin och Bert-Ola Bångman med Luca och Davide Colella som tar de symboliska första spadtagen för Ekobyn Ladriket i Kaxås. Foto @ Mattias Bångman

Dela gärna >

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på skype
Dela på pinterest
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: