fbpx

Vi flyttade till Kaxås

Från stadsliv i Östersund till gårdsliv i Åflo Hammar

Att Peo och Marja hamnade på gården Sunnanå i Åflo Hammar var en händelse. Men beslutet om att bo i västra Offerdal var noga genomtänkt. Ett aktivt val från en aktiv familj som älskar friluftslivet som erbjuds i Kaxåsbygden.

­­– Det här är ett fantastiskt ställe, med fina vandringsleder i Offerdalsfjällen. Almåsa alpinanläggning för slalom på vintern. En backe som håller hög standard. Det finns otroliga möjligheter till aktiviteter för sådana som oss som gillar att vara utomhus, säger Marja Wittenström som sedan flytten från Östersund för fyra år sedan numera får pendla till jobbet i Östersund varje dag. ­­

– Förut pendlade vi varje ledig stund till Kaxås och friluftslivet här, nu gäller det omvända, säger Peo Eriksson som de senaste säsongerna arbetat med alpinanläggningen i Almåsa. I grunden är han lärare och har sina rötter i bygden med en mormor som bodde i byn.

­– Det går bra att pendla till Östersund. Jag vet att vi är flera från byn som åker sträckan varje dag och vi skulle säkert kunna samåka mer om vi bara hittade ett enkelt system för det, säger Marja Wittenström som arbetar som enhetschef på Försäkringskassan.

Vissa dagar i veckan är hon beroende av att hämta och lämna barn på dagis och skola vilket gör det enklast för henne att ta egen bil. Under åren i Åflo Hammar har familjen växt och idag är det fem personer på gården. Barnen- Gustav, Stella och Cajsa som är fyra, sex och åtta år får en trygg och fin uppväxt med djur och natur utanför husknuten. Även barnens farmor och farfar har flyttat till Kaxås och de bor nu inom gångavstånd från Peo och Marjas gård. ­­

– Nu när barnen varit små har det varit svårt för oss att gå långa fjällturer men vi och barnen är ändå ute mycket i vardagen. Med naturen utanför dörren händer det att barnen själva packar matsäck och på egen hand går på utflykt längs stigen bakom huset. Fördelen att bo här är att man kan vara i naturen även i vardagen, säger Peo Eriksson och berättar att familjen också är engagerad i de många föreningar som finns i Offerdal. Att det fanns skola och annan service i bygden var viktigt i beslutet att överge Östersund för livet på landet. ­

– Att det finns grundläggande service är en förutsättning för att kunna bo här. Det viktigaste finns i närområdet som skolor som håller hög kvalitet, ett dagis, ICA-butik, bensinmack, vårdcentral och apotek  i Änge, skidspår och slalombacke. Det gör det enkelt att leva och bo här med så mycket högre livskvalitet än i stan,  säger paret Eriksson Wittenström.

Av gården har Marja och Peo skapat en riktig Astrid Lindgren idyll för sina barn, här finns lekstuga, grönområde för spring och fotboll och studsmatta för hoppiga små ben. Det byggs och snickras löpande på husen som tillhör gården. Precis som det ska vara så finns det alltid något att göra på en gård.

Är du också intresserad av att flytta hit?

Kontakta oss så bokar vi in en tid då ni kan besöka oss här i Kaxåsbygden – vi visar er gärna runt och berättar vad vi kan hjälpa just er med!

Från Skåne till Oxböle – ett beslut de aldrig ångrat

Jenni och Martin Andersson flyttade från Skåne till Oxböle på vinst och förlust. Ett beslut de aldrig ångrat.

Två skåningar som valde livskvalitet på landsbygden framför storstadens stress. Idag bor Jenni och Martin tillsammans med sina tre barn i Oxböle i Kaxåsbygden, där de driver företag med flera anställda, verksamt inom vvs med inriktning på biobränsle – flis och pellets pannor.

­– När jag växte upp drevs jag av resfeber och äventyrslust. Jag flyttade så mycket att jag tappade räkningen. Jag har bott utomlands bland annat i London men till slut flyttade jag hem igen för att studera, säger Jenni Andersson.

Under sin studietid på Lunds Universitet träffade hon sin make Martin. Det var då tankarna om att göra ett livsstilsbyte växte.

Båda hade en stark längtan att prioritera livskvalitet och fjällnära glesbygd framför städernas inrutade ekorrhjul.

­– För att göra en lång historia kort så hittade vi för tolv år sedan vår gård i Oxböle och här känner vi att vi verkligen har hittat hem. Vi flyttade på vinst och förlust utan att ha någon anknytning till bygden men vi kände att det här ville vi verkligen prova. Det beslutet har vi aldrig ångrat, säger Jenni Andersson.

Att ta steget och flytta så långt från rötterna till en helt ny bygd är modigt. Men enligt Jenni Andersson var det inte svårt.

– Vi har blivit väldigt väl mottagna. Mycket tack vare fantastiska grannar och ett engagerat och välkomnande byalag (Tångeråsens byalag). Här finns ett rikt föreningsliv som öppnar många dörrar.

Sedan flytten till Kaxåsbygden har Jenni och Martin byggt upp ett företag. De har numera tre barn som får växa upp med naturen utanför tröskeln, i en trygg och kreativ miljö.

­–  Vi har dessutom en fantastisk byskola i Kaxås. Som tack vare sin ringa storlek är större än någon stor skola någonsin kan bli, när det gäller att låta eleverna bli sedda, hörda och få utvecklas utifrån just sina individuella förutsättningar. Allt detta i en oslagbar miljö med engagerad personal, säger Jenni Andersson.

Men sen var det det här med avståndet till Skåne – har ni aldrig hemlängtan?

– Hemlängtan nej, det är ju detta som är hemma. Med dagens teknik är det lätt att hålla kontakt med släkt och vänner. Det är nära till flygplatsen och det finns smidiga nattåg till Skåne så det funkar fint att både resa och ta emot besök, säger Jenni Andersson.

De enda gångerna som familjen kan sakna Skåne är under värsta snösmältningen då är Skåne som finast med sina bokskogar och vårblommor.

­– Det har vi löst med att under flera år passa på att resa ner till Skåne när bokskogen slår ut. En annan nackdel kan såklart vara att man inte har någon naturlig barnvakt och annan hjälp som man kanske ofta har med släkt på nära håll. Men istället knyter man andra kontakter och då det finns fler i samma sits kan man ta hjälp av varandra. – Jag upplever att man är mycket mer villig att hjälpa varandra på glesbygden, oavsett vad det gäller, än i städerna, säger Jenni Andersson.