Kaxåsbygden - Bullerbyn på riktigt!

Kaxåsbygden är vida känd för sin skönhet. Här finns berg, sjöar och fjäll synliga i alla riktningar i ett öppet böljande landskap. I bykärnan finns all service samlad inom en radie av etthundra meter.

 

Kaxås byskola ligger i centrum på ena sidan finns ICA och på andra sidan Birgerssons bensinmack med bilverkstad och skoterförsäljning. I anslutning till skolan ligger också bygdegården som med sin unika trekantiga form är ett landmärke för bygden. Här finns också busstorget med dagliga turer till och från Östersund. Står man i övre Kaxås och blickar ut från höjden får man en fin överblick över bykärnan, Hällsjön och Hällberget med Offerdalsfjällen och Åreskutan som fond. Känslan – ja det här är Bullerbyn på riktigt.

En byskola som är bäst i klass

Bygden består av flera byar – Nedre och övre Kaxås, Åflo, Önet- övre och nedre, Oxböle, Tångeråsen, Rönnöfors, Olden, Finnsäter och Jänsmässholmen. Alla byarna är upptagningsområde för Kaxås byskola som har en unik pedagogik där lärandet integreras med utomhusaktiviteter. Barnen får med sig en glädje för livslång nyfikenhet och livslång vilja att lära.  Pedagogerna är omvittnat duktiga på att ge skoldagen struktur, kunskapsinnehåll och glädje, där den fina utomhusmiljön vävs in i praktiskt och teoretisk undervisning. Det är tyst i klassrummet, det är lugnt och tryggt.

Här erbjuds också en kulturskola med möjligheter att lära sig sjunga och spela instrument.

Föreningsliv för alla

Bygden har ett brett föreningsliv för idrott och kultur. Dess signum är framgångsrika spelmän och skidåkare.

Offerdals Skidförening har träning för barn och ungdomar tre dagar i veckan.  Det är skidträning för både bredd och elit, för vuxna och barn. De senaste åren har skidlaget tagit inte mindre en 50 SM-medaljer och varit representerat på såväl Junior VM som U23 VM, flera åkare är med i svenska längdlandslaget.

Stigar och leder, toppar och dalar ger träningsmöjligheter i världsklass för motionär och elit.

Skidföreningen arrangerar också event med hög kvalitet – Sveriges största motbackelöp Hällrace, Holy Race tillsammans med kyrkan – 11 kilometer vandring/löpning mellan Alsen och Ede kyrkor, Offerdalspropagandan- skidtävling, Byakampen – skidåkning för alla i byarna runt om bygden varje vecka under vintern, löptävling – Offerdalsmilen, Cykel och rullskidor på Offerdal Runt och Bilbingo hela sommaren.

Fem kilometer från Kaxås ligger Almåsa Alpinanläggning. Här finns restaurang och en backe som håller internationell standard. Det finns också en alpinförening för barn och ungdomar med träning under vintern.

Givetvis har vi också en fotbollsförening med ungdomslag, Offerdals IF. En förening som också driver ett inomhus gym tillgängligt för alla. Vi har jakt- och skytteföreningar och många sjöar med fint fiske. I Änge finns ett badhus som används av skolorna för simundervisning, det är öppet för allmänheten ett par dagar i veckan.

Offerdals Spelmanslag har musikanter och spelmän från många olika byar, och de betyder mycket för sammanhållningen mellan byarna.

Det finns också ett flertal jaktlag och Krokoms kommun har också egna jaktmarker som kan nyttjas. För den jaktintresserade vill Projekt Kaxås gärna medverka så jakt möjliggörs i jaktlag mm.

Svenska Kyrkan har uppskattade gemenskaper av olika slag allt från körsång till barntimmar. De fria samfunden fyller också sin funktion.

Offerdals snöskoterklubb har fina förutsättningar genom de många skoterlederna i skog och fjällmark.

Sverige främsta alpina ort är Åre, som ligger endast 50 minuters bilresa från Kaxås.

I Jämtland finns ett brett utbud inom kultur. Läs mer här >

Vård och omsorg

En knapp mil från Kaxås- i Änge – finns vårdcentral och apotek. Vårdcentralen driver vi tillsammans som ett kooperativ. Här finns också sjukgymnast och företagshälsovård. Vårdcentralen har snabb och personlig service.

På gång i Kaxås med omnejd >

Kaxås med omnejd är en del av Offerdalsbygden. Läs om aktuella evenemang i aktivitetskalendern på offerdal.se >

Holy Race den 10 augusti 2019. Var med när prästens gamla vandringsled mellan Alsens och Edes kyrka går in i en ny storhetstid. 

En film av Victor Esteby om Hällrace, motbackelöpet uppför anrika Hällberget i Offerdal. 

Upplevelsen när liten får stor fisk i Hällsjön i Kaxås

En mycket ung fiskare får sin första gädda med skräckblandad förtjusning.

Föräldrar med barn vid en lekstuga

Vi flyttade till Kaxås

Vi flyttade till Kaxås Från stadsliv i Östersund till gårdsliv i Åflo Hammar Att Peo och Marja hamnade på gården Sunnanå i Åflo Hammar var en händelse. Men beslutet om

Läs mer »

Vill du flytta hit?

Aktuellt i Kaxås med omnejd

2019.08.15

Interiör från hus i nya Ekobyn Ladriket med utsikten över sjön och berget. Mysigt boende, underbar miljö och härlig by för barn att växa upp i.

2019.08.13
Professionell företagsutveckling för snabbare etablering | Projekt Kaxås

Här kan ni läsa pressmeddelandet och mer om Stiftelsen Uppstart Kaxås som startade igår.

2019.08.12
Fru Fröken Karamell

Tips för sensommarutflykt, vackert café strax väster om Kaxås.

2019.08.11
Lokala Nyheter Jämtland – Ikväll 18.10

Offerdal i samverkan med Svenska Kyrkan och det lokala näringslivet levererar event i världsklass. SVT

2019.08.11
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Barnens dag på Svea Park i Kaxås. Vilken härlig söndag det blev

2019.08.09

Fint besök i bygden med Star for Life härlig samverkan #offerdalssk #svenskakyrkan

2019.08.08

Idag genomgång av ritningarna för Ekobyn Ladriket, vilka fantastiska hus för barnfamiljer. Krokoms kommun besökte oss för att ta del av arbetet. #krokomskommun

2019.08.08
Hällrace

Vilket fantastiskt arbete som gjorts för Holy Race.

2019.08.07
offerdalshastcenter

Nu har bygden en ny ridskola för alla åldrar
https://m.facebook.com/offerdalshastcenter/

2019.08.05
Meditationsled invigs med ny löptävling

Nu får Kaxås med omnejd upprustad vandringsled och för vandrare och löpare en upplevelse utöver det vanliga med Holy Race
#svt

2019.08.05
Ekobyn Ladriket

Här bygger vi Ekobyn Ladriket i Kaxås. Nu har avverkningen börjat. En film av @mattiasbångman

2019.08.04
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Dan Olofsson invigningstalade på Husdjursdagen i Alsenoch berättade om Projekt Kaxås och om Holy Race som återinviger den kulturhistoriska leden som kopplar ihop de båda bygderna Alsen och Offerdal på varsin sida Hällberget. På lördag den 10 augusti kör vi Holy Race, anmälan görs här Hällrace

2019.08.02

Vi visar Ekobyn Ladriket på Husdjursdagen i Alsen på söndag mellan 10.00 och 16.00. Kom och besök oss och få information om de nya husen. Dan Olofsson invigningstalar. Vi ses!

#projektkaxås

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler