fbpx

Kaxåsbygden - Bullerbyn på riktigt!

Kaxåsbygden är vida känd för sin skönhet. Här finns berg, sjöar och fjäll synliga i alla riktningar i ett öppet böljande landskap. I bykärnan finns all service samlad inom en radie av etthundra meter.

 

Kaxås byskola ligger i centrum på ena sidan finns ICA och på andra sidan Birgerssons bensinmack med bilverkstad och skoterförsäljning. I anslutning till skolan ligger också bygdegården som med sin unika trekantiga form är ett landmärke för bygden. Här finns också busstorget med dagliga turer till och från Östersund. Står man i övre Kaxås och blickar ut från höjden får man en fin överblick över bykärnan, Hällsjön och Hällberget med Offerdalsfjällen och Åreskutan som fond. Känslan – ja det här är Bullerbyn på riktigt.

En byskola som är bäst i klass

Bygden består av flera byar – Nedre och övre Kaxås, Åflo, Önet- övre och nedre, Oxböle, Tångeråsen, Rönnöfors, Olden, Finnsäter och Jänsmässholmen. Alla byarna är upptagningsområde för Kaxås byskola som har en unik pedagogik där lärandet integreras med utomhusaktiviteter. Barnen får med sig en glädje för livslång nyfikenhet och livslång vilja att lära.  Pedagogerna är omvittnat duktiga på att ge skoldagen struktur, kunskapsinnehåll och glädje, där den fina utomhusmiljön vävs in i praktiskt och teoretisk undervisning. Det är tyst i klassrummet, det är lugnt och tryggt.

Här erbjuds också en kulturskola med möjligheter att lära sig sjunga och spela instrument.

Föreningsliv för alla

Bygden har ett brett föreningsliv för idrott och kultur. Dess signum är framgångsrika spelmän och skidåkare.

Offerdals Skidförening har träning för barn och ungdomar tre dagar i veckan.  Det är skidträning för både bredd och elit, för vuxna och barn. De senaste åren har skidlaget tagit inte mindre en 50 SM-medaljer och varit representerat på såväl Junior VM som U23 VM, flera åkare är med i svenska längdlandslaget.

Stigar och leder, toppar och dalar ger träningsmöjligheter i världsklass för motionär och elit.

Skidföreningen arrangerar också event med hög kvalitet – Sveriges största motbackelöp Hällrace, Holy Race tillsammans med kyrkan – 11 kilometer vandring/löpning mellan Alsen och Ede kyrkor, Offerdalspropagandan- skidtävling, Byakampen – skidåkning för alla i byarna runt om bygden varje vecka under vintern, löptävling – Offerdalsmilen, Cykel och rullskidor på Offerdal Runt och Bilbingo hela sommaren.

Fem kilometer från Kaxås ligger Almåsa Alpinanläggning. Här finns restaurang och en backe som håller internationell standard. Det finns också en alpinförening för barn och ungdomar med träning under vintern.

Givetvis har vi också en fotbollsförening med ungdomslag, Offerdals IF. En förening som också driver ett inomhus gym tillgängligt för alla. Vi har jakt- och skytteföreningar och många sjöar med fint fiske. I Änge finns ett badhus som används av skolorna för simundervisning, det är öppet för allmänheten ett par dagar i veckan.

Offerdals Spelmanslag har musikanter och spelmän från många olika byar, och de betyder mycket för sammanhållningen mellan byarna.

Det finns också ett flertal jaktlag och Krokoms kommun har också egna jaktmarker som kan nyttjas. För den jaktintresserade vill Projekt Kaxås gärna medverka så jakt möjliggörs i jaktlag mm.

Svenska Kyrkan har uppskattade gemenskaper av olika slag allt från körsång till barntimmar. De fria samfunden fyller också sin funktion.

Offerdals snöskoterklubb har fina förutsättningar genom de många skoterlederna i skog och fjällmark.

Sverige främsta alpina ort är Åre, som ligger endast 50 minuters bilresa från Kaxås.

I Jämtland finns ett brett utbud inom kultur. Läs mer här >

Vård och omsorg

En knapp mil från Kaxås- i Änge – finns vårdcentral och apotek. Vårdcentralen driver vi tillsammans som ett kooperativ. Här finns också sjukgymnast och företagshälsovård. Vårdcentralen har snabb och personlig service.

På gång i Kaxås med omnejd >

Kaxås med omnejd är en del av Offerdalsbygden. Läs om aktuella evenemang i aktivitetskalendern på offerdal.se >

Holy Race den 10 augusti 2019. Var med när prästens gamla vandringsled mellan Alsens och Edes kyrka går in i en ny storhetstid. 

En film av Victor Esteby om Hällrace, motbackelöpet uppför anrika Hällberget i Offerdal. 

Upplevelsen när liten får stor fisk i Hällsjön i Kaxås

En mycket ung fiskare får sin första gädda med skräckblandad förtjusning.

Föräldrar med barn vid en lekstuga

Vi flyttade till Kaxås

Vi flyttade till Kaxås Från stadsliv i Östersund till gårdsliv i Åflo Hammar Att Peo och Marja hamnade på gården Sunnanå i Åflo Hammar var en händelse. Men beslutet om

Läs mer »

Vill du flytta hit?

Aktuellt i Kaxås med omnejd

2020.02.21

Alla är välkomna att träffa våra nykaxingar i Projekt Kaxås, glöm inte anmäla er.

2020.02.21
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Tänk att vakna till den här utsikten! Anmäl dig på projektkaxas.se

2020.02.16
Almåsa Alpin i Offerdal

Nu utökar vår lokala skidpärla Almåsa Alpin i Offerdal öppettiderna. Åk skidor utför, uppför eller på tvären under veckans alla sju dagar ⛷

Vi ses i Almåsa!

2020.02.15
Tångeråsen/Gärde byalag & bygdegårdsförening

Lilla karamelloppet 2020.
Skidåkning och gofika 👍😋

2020.02.11

Byt livsstil. Lämna köer, trängsel och stress och flytta till oss i Kaxås för ett #drömliv i ekohus med lokalproducerad mat och en aktiv fritid. Nu bygger vi unikt boende i arkitektritade EKOBYN LADRIKET med milsvid utsikt över fjäll och sjö. Närhet till Åre och Östersund. Underbar miljö för barn och vuxna med rikt föreningsliv och en välfungerande arbetsmarknad i området. Projekt Kaxås investerar i unga familjer för eget boende och hjälper dig att hitta nytt arbete. Anmäl intresse här > www.projektkaxas.se/har-hittar-du-boende-i-kaxasbygden

Välkommen! 💚
info@projektkaxas.se | www.projektkaxas.se

#outdoor #nytthem #balansilivet #trygghet #boijämtland #livetpålandet #livskvalitet #trygguppväxt #detgodalivet #familjeliv #skaffanytthus #ekoboende #ekohus #ungafamiljer #åre #östersund #kaxås #fjällutsikt #fjällvandring #skidåkning #livetbörjarnu #egenodling #närproducerat #bullerbyn #ekomat #adventuresweden

2020.02.08
Hitta boende i Kaxås med omnejd

Oslipad diamant till salu i vackra Hållan, 5 km från Kaxås.

2020.02.07
Offerdals SK

Kaxås Tilde och Gustav på g i helgens Världscup 🇸🇪 Hejar på er 🔥🙌

2020.02.05
Almåsa Alpin i Offerdal

Nu är det bara att åka!

2020.02.05

Projekt Kaxås blir musikal med namnet ”De e hit ma kom när ma kom heim”. Eleverna i Änge skola gör varje år en musikal, där de själva bestämt vad den ska handla om och i årets musikal handlar den om Projekt Kaxås tolkat från elevernas synsätt.
Musikalen tar med publiken på en resa som startar i Birgerssons hus i Kaxås, dit Dan Olofsson som spelas av Leo kommer med en familj från Stockholm. Familjens hus är inte klart och familjen får tillfälligt flytta in hos Birgerssons. Dan ger sig ut i Offerdal för att visa vad bygden har att bjuda från Alsen, Nälden till Offerdal.
Familjen hamnar på olika ställen bland annat blir det möten med vår lokala ungdomskultur med Epa-traktorer, sång och musik!
Musikalen spelas på Änge skola vecka 9 – Fredagen den 28/2 18.30 och två föreställningar på lördagen den 29/2 kl 13.00 och 17.00. Biljetter bokas genom mejl till läraren Christine Bladh, christinebladh23@gmail.com. 100 kronor per biljett, fika ingår. Pengarna som See more

2020.02.05

Vi hälsar fem nya familjer välkomna till Kaxås! Fantastiskt roligt. David och Jennie med dottern Aprilia från Skåne är senaste tillskottet. De flyttade in i fredags. Varmt välkomna! Ni kan följa dem på instagram på ”ladriket30”.
Nedan läsning i Dagens Industris bilaga:
Finns också här som pdf: https://projektkaxas.se/unikt-boende-i-fjallvarlden/

2020.01.31
Offerdals SK

Kaxås Tilde gör premiär i världscupen. Heja! 🤗🇸🇪

2020.01.31

Välkomna till Kaxås David och Jenny! Ses snart!

https://www.instagram.com/p/B7-rOY7pjpp/?igshid=rme01sruo7wx

2020.01.30
Almåsa Alpin i Offerdal

Välkomna till vårt vinterland!

2020.01.24
Skolorna i Krokoms kommun visar toppresultat – Krokoms kommun

Heja Kaxås skola och Änge. Ännu en anledning för barnfamiljer att flytta till oss. Grattis alla duktiga lärare och pedagoger för ert fina arbete med våra barns utbildning. Ni är uppskattade och guldvärda.

2020.01.22
Almåsa Alpin i Offerdal

Kanonerbjudande för skidsugna

2020.01.19

Häst och hund är en livstil bland många.
Här finns goda möjligheter för ett aktivt liv tillsammans med våra fyrbenta vänner. 👍

#projektkaxås

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler