fbpx

Kaxåsbygden - Bullerbyn på riktigt!

Kaxåsbygden är vida känd för sin skönhet. Här finns berg, sjöar och fjäll synliga i alla riktningar i ett öppet böljande landskap. I bykärnan finns all service samlad inom en radie av etthundra meter.

 

Kaxås byskola ligger i centrum på ena sidan finns ICA och på andra sidan Birgerssons bensinmack med bilverkstad och skoterförsäljning. I anslutning till skolan ligger också bygdegården som med sin unika trekantiga form är ett landmärke för bygden. Här finns också busstorget med dagliga turer till och från Östersund. Står man i övre Kaxås och blickar ut från höjden får man en fin överblick över bykärnan, Hällsjön och Hällberget med Offerdalsfjällen och Åreskutan som fond. Känslan – ja det här är Bullerbyn på riktigt.

En byskola som är bäst i klass

Bygden består av flera byar – Nedre och övre Kaxås, Åflo, Önet- övre och nedre, Oxböle, Tångeråsen, Rönnöfors, Olden, Finnsäter och Jänsmässholmen. Alla byarna är upptagningsområde för Kaxås byskola som har en unik pedagogik där lärandet integreras med utomhusaktiviteter. Barnen får med sig en glädje för livslång nyfikenhet och livslång vilja att lära.  Pedagogerna är omvittnat duktiga på att ge skoldagen struktur, kunskapsinnehåll och glädje, där den fina utomhusmiljön vävs in i praktiskt och teoretisk undervisning. Det är tyst i klassrummet, det är lugnt och tryggt.

Här erbjuds också en kulturskola med möjligheter att lära sig sjunga och spela instrument.

Föreningsliv för alla

Bygden har ett brett föreningsliv för idrott och kultur. Dess signum är framgångsrika spelmän och skidåkare.

Offerdals Skidförening har träning för barn och ungdomar tre dagar i veckan.  Det är skidträning för både bredd och elit, för vuxna och barn. De senaste åren har skidlaget tagit inte mindre en 50 SM-medaljer och varit representerat på såväl Junior VM som U23 VM, flera åkare är med i svenska längdlandslaget.

Stigar och leder, toppar och dalar ger träningsmöjligheter i världsklass för motionär och elit.

Skidföreningen arrangerar också event med hög kvalitet – Sveriges största motbackelöp Hällrace, Holy Race tillsammans med kyrkan – 11 kilometer vandring/löpning mellan Alsen och Ede kyrkor, Offerdalspropagandan- skidtävling, Byakampen – skidåkning för alla i byarna runt om bygden varje vecka under vintern, löptävling – Offerdalsmilen, Cykel och rullskidor på Offerdal Runt och Bilbingo hela sommaren.

Fem kilometer från Kaxås ligger Almåsa Alpinanläggning. Här finns restaurang och en backe som håller internationell standard. Det finns också en alpinförening för barn och ungdomar med träning under vintern.

Givetvis har vi också en fotbollsförening med ungdomslag, Offerdals IF. En förening som också driver ett inomhus gym tillgängligt för alla. Vi har jakt- och skytteföreningar och många sjöar med fint fiske. I Änge finns ett badhus som används av skolorna för simundervisning, det är öppet för allmänheten ett par dagar i veckan.

Offerdals Spelmanslag har musikanter och spelmän från många olika byar, och de betyder mycket för sammanhållningen mellan byarna.

Det finns också ett flertal jaktlag och Krokoms kommun har också egna jaktmarker som kan nyttjas. För den jaktintresserade vill Projekt Kaxås gärna medverka så jakt möjliggörs i jaktlag mm.

Svenska Kyrkan har uppskattade gemenskaper av olika slag allt från körsång till barntimmar. De fria samfunden fyller också sin funktion.

Offerdals snöskoterklubb har fina förutsättningar genom de många skoterlederna i skog och fjällmark.

Sverige främsta alpina ort är Åre, som ligger endast 50 minuters bilresa från Kaxås.

I Jämtland finns ett brett utbud inom kultur. Läs mer här >

Vård och omsorg

En knapp mil från Kaxås- i Änge – finns vårdcentral och apotek. Vårdcentralen driver vi tillsammans som ett kooperativ. Här finns också sjukgymnast och företagshälsovård. Vårdcentralen har snabb och personlig service.

På gång i Kaxås med omnejd >

Kaxås med omnejd är en del av Offerdalsbygden. Läs om aktuella evenemang i aktivitetskalendern på offerdal.se >

Holy Race den 10 augusti 2019. Var med när prästens gamla vandringsled mellan Alsens och Edes kyrka går in i en ny storhetstid. 

En film av Victor Esteby om Hällrace, motbackelöpet uppför anrika Hällberget i Offerdal. 

Upplevelsen när liten får stor fisk i Hällsjön i Kaxås

En mycket ung fiskare får sin första gädda med skräckblandad förtjusning.

Föräldrar med barn vid en lekstuga

Vi flyttade till Kaxås

Vi flyttade till Kaxås Från stadsliv i Östersund till gårdsliv i Åflo Hammar Att Peo och Marja hamnade på gården Sunnanå i Åflo Hammar var en händelse. Men beslutet om

Läs mer »

Vill du flytta hit?

Aktuellt i Kaxås med omnejd

2019.11.06
Parkens Café & restaurang

Slalomsäsongen inleds med barhäng i Almåsa! Häng med…

2019.11.05
Visningshelg

SE FILMEN OM VISNINGSHELGEN!

Många härliga familjer på plats vid Projekt Kaxås visningshelg av Ekobyn Ladriket.

Besökarna fick också prova på lantlivet med ponnyridning, tunnbrödsbakning och mycket mer.

Se Mattias Bångmans film från helgen 🎬

2019.11.03
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Idag står det ridning, bakning och vallning på schemat. 😊

2019.11.02
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Härligt gäng som tittade på Ekobyn Ladriket idag. Frukost på Almåsa Wärdshus och sightseeingen i byn Englamaria i Offerdal Birgerssons Bensin ICA Ladan Kaxås skolan och dagis, avslut med familjekväll på bygdegården

2019.11.01

Hen ere Grett! 💙☁️💚

2019.11.01
Här gick byalagen ut i gemensam protest

Maria som är inflyttad till Kaxås skriver så fint om vår bygd i Svenska Dagbladet – SvD idag. Pricksäkert ringar hon in det som är utmärkande för bygden här – förmågan att samverka för utveckling och resultat.

2019.10.31
Ny studie: Barn blir smartare av att bo på landet!

Åh vi säger välkomna alla barn och föräldrar till vårt Bullerbyn. #lantlivpåriktigt

2019.10.31

Tänk vad fiffiga folk varit med att använda naturen för markering av gränser

2019.10.31
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Full fart i Ekobyn Ladriket idag. Lantmäteriets mätingenjör på plats. Tomter markeras, gamla gränsstenar med hål och fyrkanter letas och hittas. Riktlinjer tas ut. Spännande

2019.10.30

Toppstugan på Hällberget.

2019.10.30

Tidsändring för familjkväll på Kaxås Bygdegård på lördag. Puben öppnar klockan 19.00. Välkomna!

2019.10.28

På gång i Ekobyn Ladriket:
Området har rensats från skog och sly och fått ny tomtindelning och skyltning
Bygglov är sökt för tre tomter -13, 14 och 15. Bygglov väntas vara klart om sex veckor.
Vid årsskiftet väntas byggstart för de första husen.
Detaljplanearbetet för hela området pågår och beräknas vara klart i mars/april 2020.

2019.10.27

I Ekobyn Ladriket kan du kombinera boende med att ha häst, här byggs stallplats och ridbana. Stall och lösdrift för hästar. Läs mer här: https://projektkaxas.se/har-hittar-du-boende-i-kaxasbygden/

2019.10.26
Foton från Projekt Kaxås inlägg

26 Oktober.
Kaxås by night 💚☃️💙

2019.10.23
Projekt Kaxås

Välkomna till Kaxås!

2019.10.23

Nya rekreationsområdet börjar ta form i Ekobyn Ladriket. Här blir det ski-in-ski-out på längdskidor. Strålande högt och fint läge med utsikt över fjällen. Är du sugen på att byta livsstil? Gör intresseanmälan här: www.projektkaxas.se/har-hittar-du-boende-i-kaxasbygden

2019.10.21
Offerdals SK

Nu får vi fina spår i bygden. Snow rabbit pistmaskin lastades av idag snow-first.com

2019.10.17

17 Okt.
Ännu ligger ingen is på Mjölkvattnet.
Mjölkvattnet ligger i området Offerdal/Sösjöfjällen. Området gränsar mot Norge längst i norr.
Från Kaxås skola med bil, tar det strax över 1 h till området. Här uppe finns fina turer för små och stora över fjällvidderna. ☃️

#projektkaxås

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler