fbpx

Kaxåsbygden - Bullerbyn på riktigt!

Kaxåsbygden är vida känd för sin skönhet. Här finns berg, sjöar och fjäll synliga i alla riktningar i ett öppet böljande landskap. I bykärnan finns all service samlad inom en radie av etthundra meter.

 

Kaxås byskola ligger i centrum på ena sidan finns ICA och på andra sidan Birgerssons bensinmack med bilverkstad och skoterförsäljning. I anslutning till skolan ligger också bygdegården som med sin unika trekantiga form är ett landmärke för bygden. Här finns också busstorget med dagliga turer till och från Östersund. Står man i övre Kaxås och blickar ut från höjden får man en fin överblick över bykärnan, Hällsjön och Hällberget med Offerdalsfjällen och Åreskutan som fond. Känslan – ja det här är Bullerbyn på riktigt.

En byskola som är bäst i klass

Bygden består av flera byar – Nedre och övre Kaxås, Åflo, Önet- övre och nedre, Oxböle, Tångeråsen, Rönnöfors, Olden, Finnsäter och Jänsmässholmen. Alla byarna är upptagningsområde för Kaxås byskola som har en unik pedagogik där lärandet integreras med utomhusaktiviteter. Barnen får med sig en glädje för livslång nyfikenhet och livslång vilja att lära.  Pedagogerna är omvittnat duktiga på att ge skoldagen struktur, kunskapsinnehåll och glädje, där den fina utomhusmiljön vävs in i praktiskt och teoretisk undervisning. Det är tyst i klassrummet, det är lugnt och tryggt.

Här erbjuds också en kulturskola med möjligheter att lära sig sjunga och spela instrument.

Föreningsliv för alla

Bygden har ett brett föreningsliv för idrott och kultur. Dess signum är framgångsrika spelmän och skidåkare.

Offerdals Skidförening har träning för barn och ungdomar tre dagar i veckan.  Det är skidträning för både bredd och elit, för vuxna och barn. De senaste åren har skidlaget tagit inte mindre en 50 SM-medaljer och varit representerat på såväl Junior VM som U23 VM, flera åkare är med i svenska längdlandslaget.

Stigar och leder, toppar och dalar ger träningsmöjligheter i världsklass för motionär och elit.

Skidföreningen arrangerar också event med hög kvalitet – Sveriges största motbackelöp Hällrace, Holy Race tillsammans med kyrkan – 11 kilometer vandring/löpning mellan Alsen och Ede kyrkor, Offerdalspropagandan- skidtävling, Byakampen – skidåkning för alla i byarna runt om bygden varje vecka under vintern, löptävling – Offerdalsmilen, Cykel och rullskidor på Offerdal Runt och Bilbingo hela sommaren.

Fem kilometer från Kaxås ligger Almåsa Alpinanläggning. Här finns restaurang och en backe som håller internationell standard. Det finns också en alpinförening för barn och ungdomar med träning under vintern.

Givetvis har vi också en fotbollsförening med ungdomslag, Offerdals IF. En förening som också driver ett inomhus gym tillgängligt för alla. Vi har jakt- och skytteföreningar och många sjöar med fint fiske. I Änge finns ett badhus som används av skolorna för simundervisning, det är öppet för allmänheten ett par dagar i veckan.

Offerdals Spelmanslag har musikanter och spelmän från många olika byar, och de betyder mycket för sammanhållningen mellan byarna.

Det finns också ett flertal jaktlag och Krokoms kommun har också egna jaktmarker som kan nyttjas. För den jaktintresserade vill Projekt Kaxås gärna medverka så jakt möjliggörs i jaktlag mm.

Svenska Kyrkan har uppskattade gemenskaper av olika slag allt från körsång till barntimmar. De fria samfunden fyller också sin funktion.

Offerdals snöskoterklubb har fina förutsättningar genom de många skoterlederna i skog och fjällmark.

Sverige främsta alpina ort är Åre, som ligger endast 50 minuters bilresa från Kaxås.

I Jämtland finns ett brett utbud inom kultur. Läs mer här >

Vård och omsorg

En knapp mil från Kaxås- i Änge – finns vårdcentral och apotek. Vårdcentralen driver vi tillsammans som ett kooperativ. Här finns också sjukgymnast och företagshälsovård. Vårdcentralen har snabb och personlig service.

På gång i Kaxås med omnejd >

Kaxås med omnejd är en del av Offerdalsbygden. Läs om aktuella evenemang i aktivitetskalendern på offerdal.se >

Holy Race den 10 augusti 2019. Var med när prästens gamla vandringsled mellan Alsens och Edes kyrka går in i en ny storhetstid. 

En film av Victor Esteby om Hällrace, motbackelöpet uppför anrika Hällberget i Offerdal. 

Upplevelsen när liten får stor fisk i Hällsjön i Kaxås

En mycket ung fiskare får sin första gädda med skräckblandad förtjusning.

Föräldrar med barn vid en lekstuga

Vi flyttade till Kaxås

Vi flyttade till Kaxås Från stadsliv i Östersund till gårdsliv i Åflo Hammar Att Peo och Marja hamnade på gården Sunnanå i Åflo Hammar var en händelse. Men beslutet om

Läs mer »

Vill du flytta hit?

Aktuellt i Kaxås med omnejd

2020.03.30

Dagens lunch hos oss! Trevlig måndag 😃🙌

2020.03.29
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Söndagskväll i Kaxås, fin vårvinter. Avslutas med bastu vid sjön

2020.03.23
Liston.ekholms butik

Kaxås fina butik öppnar på webben. Välkomna!

2020.03.21
Almåsa Alpin i Offerdal

Körklart i Almåsa, hör Kalles rapport direkt från backen.

2020.03.19

19 mars. Kaxås.

2020.03.18

God morgon Kaxås!

2020.03.15

14 mars. Tångeråsen.
Grilla korv med familjen är trevligt 👍

2020.03.13

Trevligt besök för Projekt Kaxås idag. Kommunalrådet Can Savran och tillväxtchefen Martin Söderström Åre kommun kom förbi för att titta på planerade Ekobyn Ladriket och framtida samverkan runt inflyttning.

2020.03.12
Sök lediga jobb i Platsbanken

Är du sjuksköterska? Kom till oss. Testa att bo och jobba med oss i sommar i Kaxås. Vår kooperativa vårdcentral söker sjuksköterskor till Änge. Läs om vårt boende på projektkaxas.se. Här söker du arbete: https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/23899501

2020.03.07
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Skotertur idag med @ladriket30

2020.03.05
Almåsa Alpin i Offerdal

Förra veckan samlades sveriges juniorelit i alpint för att göra upp om SM-medaljerna hos vårt fantastiska Almåsa Alpin i Offerdal

Se film från tävlingarna och backen som ligger 10 minuters bilresa från Kaxås.

2020.03.02
Offerdals SK

När bygdens skidklubb har sin egna Max Novak i slagläge på något riktigt stort inför Vasaloppet så kallar givetvis Almåsa Wärdshus samman till gemensam frukost ☕️

Vi säger stort grattis till Max som slutar på en fantastiskt fin niondeplats i Vasaloppet 2020.

Utöver att Max tillhör den yttersta världseliten i skidåkning så är han faktiskt också tävlingsledare för en rad roliga evenemang i vår bygd under somrarna 💪

2020.02.29
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Vi har solsken hos oss. Hur har ni det där ni befinner er? projektkaxas.se

2020.02.28

28 Feb. Godmorgon från Önrun i Offerdal.
Sveriges vidaste vy.
Härifrån syns Offerdal och Hotagsfjällen med flera, fina områden för små och stora fjällfarare ☃️

#projektkaxås

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler