fbpx

Kaxåsbygden - Bullerbyn på riktigt!

Kaxåsbygden är vida känd för sin skönhet. Här finns berg, sjöar och fjäll synliga i alla riktningar i ett öppet böljande landskap. I bykärnan finns all service samlad inom en radie av etthundra meter.

 

Kaxås byskola ligger i centrum på ena sidan finns ICA och på andra sidan Birgerssons bensinmack med bilverkstad och skoterförsäljning. I anslutning till skolan ligger också bygdegården som med sin unika trekantiga form är ett landmärke för bygden. Här finns också busstorget med dagliga turer till och från Östersund. Står man i övre Kaxås och blickar ut från höjden får man en fin överblick över bykärnan, Hällsjön och Hällberget med Offerdalsfjällen och Åreskutan som fond. Känslan – ja det här är Bullerbyn på riktigt.

En byskola som är bäst i klass

Bygden består av flera byar – Nedre och övre Kaxås, Åflo, Önet- övre och nedre, Oxböle, Tångeråsen, Rönnöfors, Olden, Finnsäter och Jänsmässholmen. Alla byarna är upptagningsområde för Kaxås byskola som har en unik pedagogik där lärandet integreras med utomhusaktiviteter. Barnen får med sig en glädje för livslång nyfikenhet och livslång vilja att lära.  Pedagogerna är omvittnat duktiga på att ge skoldagen struktur, kunskapsinnehåll och glädje, där den fina utomhusmiljön vävs in i praktiskt och teoretisk undervisning. Det är tyst i klassrummet, det är lugnt och tryggt.

Här erbjuds också en kulturskola med möjligheter att lära sig sjunga och spela instrument.

Föreningsliv för alla

Bygden har ett brett föreningsliv för idrott och kultur. Dess signum är framgångsrika spelmän och skidåkare.

Offerdals Skidförening har träning för barn och ungdomar tre dagar i veckan.  Det är skidträning för både bredd och elit, för vuxna och barn. De senaste åren har skidlaget tagit inte mindre en 50 SM-medaljer och varit representerat på såväl Junior VM som U23 VM, flera åkare är med i svenska längdlandslaget.

Stigar och leder, toppar och dalar ger träningsmöjligheter i världsklass för motionär och elit.

Skidföreningen arrangerar också event med hög kvalitet – Sveriges största motbackelöp Hällrace, Holy Race tillsammans med kyrkan – 11 kilometer vandring/löpning mellan Alsen och Ede kyrkor, Offerdalspropagandan- skidtävling, Byakampen – skidåkning för alla i byarna runt om bygden varje vecka under vintern, löptävling – Offerdalsmilen, Cykel och rullskidor på Offerdal Runt och Bilbingo hela sommaren.

Fem kilometer från Kaxås ligger Almåsa Alpinanläggning. Här finns restaurang och en backe som håller internationell standard. Det finns också en alpinförening för barn och ungdomar med träning under vintern.

Givetvis har vi också en fotbollsförening med ungdomslag, Offerdals IF. En förening som också driver ett inomhus gym tillgängligt för alla. Vi har jakt- och skytteföreningar och många sjöar med fint fiske. I Änge finns ett badhus som används av skolorna för simundervisning, det är öppet för allmänheten ett par dagar i veckan.

Offerdals Spelmanslag har musikanter och spelmän från många olika byar, och de betyder mycket för sammanhållningen mellan byarna.

Det finns också ett flertal jaktlag och Krokoms kommun har också egna jaktmarker som kan nyttjas. För den jaktintresserade vill Projekt Kaxås gärna medverka så jakt möjliggörs i jaktlag mm.

Svenska Kyrkan har uppskattade gemenskaper av olika slag allt från körsång till barntimmar. De fria samfunden fyller också sin funktion.

Offerdals snöskoterklubb har fina förutsättningar genom de många skoterlederna i skog och fjällmark.

Sverige främsta alpina ort är Åre, som ligger endast 50 minuters bilresa från Kaxås.

I Jämtland finns ett brett utbud inom kultur. Läs mer här >

Vård och omsorg

En knapp mil från Kaxås- i Änge – finns vårdcentral och apotek. Vårdcentralen driver vi tillsammans som ett kooperativ. Här finns också sjukgymnast och företagshälsovård. Vårdcentralen har snabb och personlig service.

På gång i Kaxås med omnejd >

Kaxås med omnejd är en del av Offerdalsbygden. Läs om aktuella evenemang i aktivitetskalendern på offerdal.se >

Holy Race den 10 augusti 2019. Var med när prästens gamla vandringsled mellan Alsens och Edes kyrka går in i en ny storhetstid. 

En film av Victor Esteby om Hällrace, motbackelöpet uppför anrika Hällberget i Offerdal. 

Upplevelsen när liten får stor fisk i Hällsjön i Kaxås

En mycket ung fiskare får sin första gädda med skräckblandad förtjusning.

Föräldrar med barn vid en lekstuga

Vi flyttade till Kaxås

Vi flyttade till Kaxås Från stadsliv i Östersund till gårdsliv i Åflo Hammar Att Peo och Marja hamnade på gården Sunnanå i Åflo Hammar var en händelse. Men beslutet om

Läs mer »

Vill du flytta hit?

Aktuellt i Kaxås med omnejd

2020.01.19

Häst och hund är en livstil bland många.
Här finns goda möjligheter för ett aktivt liv tillsammans med våra fyrbenta vänner. 👍

2020.01.16
Offerdals SK

Världsklass på arrangemang i vår bygd. Grattis Offerdals SK till väl genomfört event i lördags! Tack Offerdals spelmanslag som svarade för fantastisk musik och underhållning.

2020.01.16

Nu kör vi igång samrådet. Projekt Kaxås går in i en ny fas på måndag när utställningen för detaljplanen för Ekohusen startar. Kartor och utredningar kommer att finnas tillgängliga på Krokoms kommun. Vi kommer dessutom att ha en Projekt Kaxås hörna hos ICA Ladan i Kaxås där byborna kan ta del av detaljplanen.
Samrådet och utställningen pågår till den 17 februari.
Projektet har ansökt om bygglov för tre hus och där väntar vi på besked från kommunen inom närmaste veckorna.

2020.01.10
Offerdals SK

Bygde tradition Offerdalspropagandan

2020.01.09
offerdal.se

Jobb och boende i Kaxås med omnejd

2020.01.07

Välkomna till vår skidfest Offerdalspropagandan på lördag, både för stora och små.

2020.01.05

4 Jan. Fru Fröken karamells butik ute på myren. Öppet dygnet runt 😋

2020.01.03

Välkomna till Tångeråsen imorgon! Roliga aktiviteter för alla åldrar. Passa på att bekanta er med denna härliga expansiva bygd.

2019.12.26

Anmäl intresse på www.projektkaxas.se

2019.12.22

God Jul 🎄

2019.12.19

Här en julhälsning från Kaxås. God Jul 🎄 till er alla

2019.12.15

Missa inte julen i karamellfabriken i Tångeråsen. Julstämning på topp och gofika i Tångeråsens bygdegård. Om du inte hinner med besök före julafton så är du välkommen på familjedag den 4 januari. Det blir karamellkul, hundspann och kälkrace. 9.30 Tångeråsens bygdegård. Välkomna! Anmäl medverkan på projektkaxas.se
#frufrökenkaramell

2019.12.12
Stora visioner för Almåsa – nu efterlyses engagemang: ”Det är dags för kommunen att agera”

Nu kör vi utveckling av vår backe och skidspår. Samverkan på topp. Almåsa som ny destination för turism och event. Östersunds-Posten offerdal.se Offerdals SK Kaxnytt – saker som händer i Kaxås med omnejd

2019.12.11
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Fint reportage i branschtidningen ”Elinstallatören”

2019.12.09
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Familjedag i Tångeråsen den 4 januari. Aktiviteter för hela familjen.
Skidor, kälkrace, hundspann, besök i karamellfabriken, baka pizza.
Information om Ekobyn Ladriket
Plats: Tåneråsens bygdegård 9.30
Anmälan på projektkaxas.se

2019.12.08
Är du intresserad av att flytta till Kaxåsbygden?

Välkomna på familjedag i Tångeråsen den 4:e januari!
Hundspann, skidåkning, kälkrace, pizzabakning och besök i karamellfabriken. Aktiviteter hela dagen för hela familjen.
Arrangör: Projekt Kaxås och Tångeråsens byalag
Tid: 9.30 vid bygdegården i Tångeråsen.
Anmälan nedan:

2019.12.01
Foton från Projekt Kaxås inlägg

Jänsmässholmens Fjällhotell väster om Kaxås bjöd på härlig skidåkning och gott julbord i helgen. Välkomna alla nya familjer till vår förening Offerdals SK för aktiv fritid och fin gemenskap

#projektkaxås

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler