fbpx

Få ut mer av vardagen och ge barnen en trygg uppväxt. Nu finns unikt boende i fjällvärlden där rekreationsområde ingår. Den brinnande kraften bakom Projekt Kaxås är IT-entreprenören Dan Olofsson.

Med naturen runt husknuten och med storslagen utsikt över Åreskutan erbjuder Ekobyn Ladriket i Kaxås högkvalitativa boenden i kombination med eget rekreationsområde, med skidspår, ridbana, stall, bakstuga, utegym och skotrar. Här finns också den familjära alpinanläggningen Almåsa www.almasaalpin.se Allt är som skapat för aktiva barnfamiljer som vill ha en trygg och innehållsrik livsstil i vardagen året om.

Ekobyn Ladriket

– Ekobyn Ladriket har ett utmärkt läge, mellan Åre och Östersund. Två orter med en bra arbetsmarknad inom pendlingsavstånd. Betydligt mindre restid till jobben än vad många boende i storstäderna har idag, säger IT-entreprenören Dan Olofsson som står bakom det unika inflyttningsprojektet för barnfamiljer i Kaxås.

Dan Olofsson grundare Projekt Kaxås

 

Dan Olofsson, grundare Projekt Kaxås. Foto © Karin Bångman

Tanken bakom Ekobyn Ladriket är att de nya ekohusen ska smälta in i den intilliggande kulturmärkta Kaxåsbacken, som är känd för sina många traditionsenligt byggda lador. De nya husen är arkitektritade, de byggs av norrländskt virke och av lokala hantverkare med fokus på hållbarhet i alla led.

Mitt i byn ligger den röda skolbyggnaden från början av 1900-talet. Det var den anrika skolan som blev startskottet för Projekt Kaxås. Med kommunens krav på fler elever i varje skola behövde Kaxåsbygden öka sin inflyttning men det saknades bostäder till familjer.

IT-entreprenören Dan Olofsson med egna rötter i bygden såg det som självklart att göra en insats.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften att bryta det centralistiska tankesättet. Men vi vet att Kaxås med sitt rika föreningsliv, den goda samverkan som finns i bygden och det optimala läget mellan två väl fungerande arbetsmarknader är attraktivt för ett modernt familjeliv. Det finns många som skulle vilja har den här livskvaliteten, säger Dan Olofsson.

Almåsa Alpin – en av Sveriges bästa slalombackar

I närområdet finns också Almåsa Alpin med en av Sveriges bästa slalombackar, denna anläggning går nu in i en ny fas med stora arrangemang och med ett nytt kommunalt planprogram för ökad kapacitet. För att få alla bitar på plats för en positiv utveckling krävs också ett stort engagemang från Krokoms kommuns politiker och tjänstemän.

– Den här satsningen kommer helt rätt i tiden och jag hoppas och tror att det får ringar på vattnet i andra delar av kommunen. Vi välkomnar initiativet och ser framemot samverkan.

Jonas Törngren, kommundirektör i Krokom www.krokom.se

Satsningen har redan gett resultat. Sen starten i somras har fyra barnfamiljer flyttat in i befintliga hus. Första etappen av Ekobyn Ladriket är fulltecknad. Totalt har tio familjer bokat tomt och hus i Ekobyn för inflyttning. Med stöd från den framlidne affärsmannen Maths O Sundqvists minnesfond ska skolans fritidslokal renoveras och Maths O:s musikfritids skapas.

– Maths O Sundqvist som var född och uppväxt i Kaxås gick själv i Kaxås skola. Det känns väldigt hedrande att minnet av honom lever vidare genom skolan. Det är något Maths skulle tyckt om, säger Bert-Ola Bångman som är projektmotor för Projekt Kaxås.

Fakta Projekt Kaxås och Ekobyn Ladriket:

• Investerar i unga familjer 40 arkitektritade ekohus byggs

• Byggstart kvartal ett 2020

• Inflyttning mellan 2020 och 2023

Läs mer om Ekobyn Ladriket samt fyll i intresseanmälan >

Interiörbild övervåning, Ekobyn Ladriket Projekt Kaxås

 

De nya ekohusen som byggs i Kaxås har milsvid utsikt över bland annat Åreskutan och Hällsjön. Illustrationsbild Projekt Kaxås.
 

Flytta till Kaxås - livskvalitet och drömboende nära Åre

 

Flytta till Kaxås – livskvalitet och drömboende nära Åre
 

Dela gärna >

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på skype
Dela på pinterest
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: