fbpx

Tage Möller Arkitektbyrå blir officiell arkitektpartner till Projekt Kaxås

Pressmeddelande 1 augusti 2019 | Tage Möller Arkitektbyrå blir officiell arkitektpartner till Projekt Kaxås med kulturhistoriska lador inspiration för nya hus i Kaxås.

Samarbetet innebär att Tage Möller Arkitektbyrå ansvarar för utformningen av Ekobyn Ladriket med cirka 40 nya hus. När arkitektbyrån nu ritar nya hus för Ekobyn Ladriket har man hämtat inspiration från det kulturhistoriska arvet med ladriket i Kaxås. Lador som var betydelsefulla för jordbruksnäringen.

”Det är spännande att få förmånen att vara med i detta projekt där det kulturhistoriska kring ladriket kombineras med naturskönt läge och prisvärda hus. Jag har tidigare haft förmånen att rita fritidshus åt Dan Olofsson i Jämtland i form av ”kusinbyn” åt släkten Olofsson med 15 fritidshus sönna sjön i Kaxås och ällhusen vid Storgärdesrun sydväst om Olden. Nu ska något nytt skapas som attraherar unga ansvarsfulla familjer till ett naturnära boende. En utmaning jag gillar,” säger Nils P Johansson på Tage Möllers Arkitektbyrå.

Miljön runt det nya bostadsområdet – Ekobyn Ladriktet – har lång historik. År 1881 hittades en gammal spjutspets Offerdalsspetsen vid Trolltjärn intill Kaxås, en spjutspets som är 8000 år gammal. Senare skulle det visa sig att denna Offerdalsspets var det nordligaste fynd som gjorts från äldre stenåldern och det allra äldsta föremålet som har gjorts av människor i Jämtland.

Kaxås har haft en bofast befolkning sedan runt år 1000. Ett stort antal lador på Kaxbackens sluttningar vittnar om jordbruksnäringens historiska betydelse. Ladriket i Kaxås är en del av det kulturhistoriska riksobjektet Offerdalsbygden.

”Ekobyn Ladriket är ett sammanhållet koncept där vi bygger vidare på det kulturhistoriska kring ladorna utan att vi bygger på jordbruksmark, säger arkitekt Nils P Johansson.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION KONTAKTA: Karin Bångman, projektmotor Projekt Kaxås, telefon: 073-3319120 och Nils P Johansson, Tage Möller Arkitektbyrå, telefon: 073-287744

Projekt Kaxås

Projekt Kaxås startade 12 juni 2019 med målet att bryta centralisering och avfolkning av landsbygden och istället öka inyttningen till Kaxås med omnejd. Projekt Kaxås investerar i unga ansvarsfulla familjer som söker unikt boende, nära naturen med rikt fritidsliv. Projektet skräddarsyr lösningar för familjer som vill ge sina barn en trygg och aktiv uppväxt och som samtidigt vill få tillgång till ett utvecklande yrkesliv. Projekt Kaxås har tillgång till verktyg som hjälper till att möjliggöra en lösning för en enskild familj.

Ladda ner som pdf >

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: