fbpx

Byggstart för Projekt Kaxås. Under tisdagen påbörjades arbetet med Ekobyn Ladriket och det som på sikt är tänkt att bli 37 nybyggda hus i Kaxås. På plats var initiativtagaren Dan Olofsson. – En stor dag för bygdens utveckling, sade han.

På mindre än ett år har man gått från presentation av projektet till att sätta spaden i marken.
– Det har flutit på fantastiskt bra, sade projektmotor Karin Bångman över telefon någon timme innan byggstart.

Starten för bygget direktsändes via nätet. På grund av coronapandemin ville man inte samla för mycket folk. Nu lockade tillställningen ändå en hel del folk som syntes skymta förbi på bild.
Innan själva spadtaget bjöds det på fiolspel av Kjell-Erik Eriksson. På plats var även it-entreprenör Dan Olofsson som var den som drog igång projektet i juni förra året.
– Det här projektet är till för att unga familjer med vanliga inkomster ska kunna köpa sig ett eget boende, sade han.

Krokoms kommundirektör Jonas Törngren på plats

Även kommundirektör Jonas Törngren var på plats.
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete. Vi ser fram emot att se området växa fram. Lycka till, sade han.

Sedan fick Vanessa Violante sätta skopan i marken och köra grävmaskin för första gången. Hon ska med make och två barn flytta in i ett av de första husen. Inflyttning är beräknad lagom till jul.
Vanessa Violante fick också sätta skopan i marken och köra grävmaskin för första gången. Hon ska med make och två barn flytta in i ett av de tre första husen. Inflyttning är beräknad lagom till jul.

Ekobyn Ladriket

Byggstarten gäller tre hus som inledningsvis byggs på bygglov. Resterande bebyggelse måste invänta den färdiga detaljplanen. Bostadsområdet, som går under namnet ”Ekobyn Ladriket”, omfattar totalt 37 bostadshus samt en hel del kringbyggnader såsom vallabod, skidspår, bakstuga, stall, utegym och tennisbana. Detaljplanen har varit på utställning och samråd. Efter en kompletterande naturvärdesinventering som ska utföras under vår och försommar förväntas detaljplanen vinna laga kraft under hösten. Därefter är det dags för nästa stora byggstart.
– Det handlar om att bygga väg och vatten samt övrig infrastruktur för området. De första tre husen kan kopplas på befintligt avlopp och vattensystem då de ligger i nedre delen av området. Efter att infrastrukturen är på plats kommer resterande hus byggas i etapper, berättar Karin Bångman.

Området som helhet beräknas ta omkring tre år att färdigställa. Hittills har avtal om tolv husförsäljningar skrivits.
– Bara två av köparna är från länet. Resten är utifrån; Stockholm, Malmö, Helsingborg och Göteborg med omnejd, säger Karin Bångman.

Ni sänder byggstarten via nätet på grund av pandemin. Har coronaviruset påverkat projektet på något annat sätt?
– Det blir ju en viss fördröjning. Intresserade vill så klart komma hit och titta och känna efter. Men under rådande situation med reserestriktioner och annat så har besök fått skjutas på framtiden. Annars känns det som att pandemin har ökat på intresset för att bo mer avskilt och nära naturen. Vi får många frågor via mail. Det är ju en stor skillnad att bo här jämfört med i en större stad.

Text av ÖP | Anders Olsson
anders.olsson@mittmedia.se

Länk till artikeln i Östersunds-Posten >

Ladda ner artikeln som pdf >

Bert-Ola Bångman (projektmotor), Sven-Erik Häggkvist (byggledare), Vanessa Violante med barnen Luca och Davide Colella tog de symboliska första spadtagen för Ekobyn Ladriket i Kaxås. Foto © Mattias Bångman
Bert-Ola Bångman (projektmotor), Sven-Erik Häggkvist (byggledare), Vanessa Violante med barnen Luca
och Davide Colella tog de symboliska första spadtagen för Ekobyn Ladriket i Kaxås. Foto © Mattias Bångman

Dela gärna >

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på skype
Dela på pinterest
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: