fbpx

JT | Dan Olofsson vill hjälpa folk ekonomiskt i Offerdal att föra talan mot vindkraft

JT | Dan Olofsson vill hjälpa folk ekonomiskt i Offerdal att föra talan mot vindkraft

Artikel i Jämtlands Tidning 17 juni 2021, text Lotte Mjöberg

OFFERDAL (JT) Entreprenören Dan Olofsson har varit på ett av sina många besök i Offerdal. Jämtlands Tidning fick ett samtal med honom i hans stora fastighet i Kälapannsjön. Där, på 2 500 hektar med såväl skog, sjö och fjäll, har han byggt flera olika hus till sin familj.

Dan är bosatt i Malmö, där han också växte upp. Men barndomens somrar tillbringades i Kaxås, som föräldrarna kom ifrån. De gjorde ett outplånligt intryck.
–Ja, det var något som vi syskon pratade om och längtade efter hela vintrarna. Tågresan upp tog 17-18 timmar minns jag och på stationen i Östersund väntade morbror Olle.
Som vuxen inspirerades han av Kennedyklanens stora sommaregendom Hyannis Port, där släkten samlades och bodde i olika hus. Han skapade något liknande i Lillvallen, Sönnasjön i Kaxås. Idag fritidsbor ca 70 personer där: hans syskons familjer, deras barn och barnbarn.
–Det handlar om att få barnen att rota sig här, att plantera in det i nästa generation.

2019 drog han igång ett stort projekt i bygden för att rädda den då nedläggningshotade skolan Hittills har 38 unga familjer skrivit kontrakt om att flytta till byn genom Projekt Kaxås, till den specialbyggda Ekobyn Ladriket och i befintliga hus. Dessa familjer från olika delar av Sverige flyttar nu in successivt. Men det senaste året har varit oerhört tumultartat för hela bygden. I oktober avslöjade nämligen Jämtlands Tidning planerna på vindkraft i Nordbyn/Vallsta strax utanför Kaxås. Inte ens de flesta politikerna i Krokoms kommun kände till dem. Nu ligger ett förslag på att skapa en reviderad vindbruksplan hos kommunfullmäktige i Krokoms kommun.

Stort engagemang i bygden

Dan har engagerat sig mycket i frågan och säger eftertänksamt:
–Jag ser tre möjliga utvägar: det första och bästa är att kommunen rödmarkerar Nordbyn/Vallsta, det andra att befolkningen engagerar sig politiskt och röstar bort partier som inte tar ställning i denna vindkraftsfråga.
–Det sista alternativet slutligen, är att det blir en mycket lång domstolsprocess på kanske sex-sju år i instans efter instans. Men varför plåga medborgarna så, när det mest sannolikt är så att riksintresset för rennäringen i slutänden kommer att fälla avgörandet?
–Jag skulle också vilja påstå att det föreligger en monumental orättvisa i frågor av detta slag. Vattenfall har ju hur mycket resurser som helst. Alla stora advokatbyråer i Sverige jobbar åt vindkraftsindustrin, vilket gör att de ur jävssynpunkt inte kan åta sig uppdrag åt de mindre aktörer som får sin livsmiljö förstörd av vindkraft.

Dan misstänker att vanliga ortsbor, som skulle få alla nackdelarna av vindkraft, kan hamna i dilemmat att de inte har ekonomiska resurser att driva långvariga och kostsamma domstolstvister mot Vattenfall i olika juridiska instanser. Han tar som exempel samerna och rennäringen, boende intill vindkraften som kan få psykiska störningar, de som värnar om arkeologiska värden som exempelvis de gamla järnåldersstigarna där, naturvärden som fågellivet och floran samt de som likt Projekt Kaxås engagerar sig för inflyttning.

Bistår med ekonomiska resurser för att driva domstolstvister

– I detta läge har jag beslutat att i det fall någon av dessa grupper inte har ekonomiska resurser att driva fleråriga domstolstvister mot exploatören Vattenfall när det gäller vindkraften i Nordbyn/Vallsta, så får de gärna höra av sig till mig kommande år. Jag kommer att bistå dem med ekonomiska resurser så de kan föra sin talan i domstolarna!
–Det är människorna som bor i glesbygden som får alla nackdelarna av den storskaliga vindkraften, medan internationella storföretag kammar hem vinsterna.

Att bistå folk som har små ekonomiska resurser, ser Dan Olofsson nämligen som en stor förmån i livet. Han driver exempelvis ett stort utbildningsprojekt för många tiotusentals skolungdomar i Afrika, Star for Life.
–Det ser jag som min bästa investering någonsin trots att jag inte får tillbaka en krona. Projekt Kaxås ser jag som min näst bästa investering och den får jag heller inte tillbaka pengar på. Avkastning handlar inte bara om pengar, det finns andra värden i livet, avslutar Dan och ser eftertänksamt ut över vågorna på den blåsiga sjön.
LOTTE MJÖBERG

Ladda ner artikeln som pdf >


Dan Olofsson vid ett av husen i Kälapannsjön byggt i Offerdalsskiffer. Nu erbjuder han sig bistå folk som inte har ekonomiska resurser att driva långvariga och kostsamma domstolstvister mot Vattenfall i olika juridiska instanser, gällande den planerade vindkraftsinustrin i Nordbyn/Vallsta. Foto © Jämtlands Tidning.

Dela gärna >